8 simpele manieren om je geluk te vergroten

Het nieuwe jaar is begonnen en misschien denk je: hoe kan ik dit jaar een beetje gelukkiger worden? Gelukkig is geluk niet alleen iets wat je overkomt – je kunt er zelf invloed op uitoefenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een paar eenvoudige gewoontes al een groot verschil kunnen maken. Dus, als je meer plezier in je leven wilt hebben, probeer dan deze acht strategieën eens uit

1. Koester vriendschappen (juist als je ouder wordt)

Vriendschap is op elke leeftijd belangrijk, maar naarmate we ouder worden, kan het nog waardevoller zijn. Vaak kiezen we ervoor om onze sociale kring kleiner te maken en ons te richten op mensen die we goed kennen. Maar onderzoek wijst uit dat nieuwe vriendschappen ook veel geluk kunnen brengen. Waar familiebanden soms gebaseerd zijn op verplichtingen, zijn vriendschappen

vrije keuzes – en dat maakt ze vaak luchtiger en leuker.

Hoewel het lastiger kan zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, hebben we als volwassenen een voordeel: we zijn socialer en wijzer geworden, en we kijken vaker naar wat ons plezier brengt. Bovendien draagt het onderhouden van goede vriendschappen niet alleen bij aan ons mentale geluk, maar ook aan onze fysieke gezondheid.

Tip: zoek naar gedeelde ervaringen om nieuwe connecties te maken. Een gezamenlijke beleving, zoals een concert, een museumbezoek of een mooie wandeling, kan helpen om je dichter bij anderen te voelen.

2. Oefen "betrokkenheid"

We kennen allemaal het begrip empathie, oftewel meeleven met iemand die pijn of verdriet heeft. Maar hoe goed ben je in "betrokkenheid" – meegenieten van andermans geluk? Studies laten zien dat enthousiast reageren op het succes van een vriend(in) essentieel is voor een sterke band.

Als iemand je vertelt over een nieuwe baan, een leuk project of een bijzondere ervaring, laat dan zien dat je oprecht blij voor hen bent. Stel vragen, toon enthousiasme en vier samen de mooie momenten. Dit versterkt niet alleen de vriendschap, maar maakt je zelf ook gelukkiger.

3. Doe vrijwilligerswerk

Het klinkt misschien als een cliché, maar anderen helpen maakt écht gelukkig. Onderzoek laat zien dat vrijwilligerswerk kan bijdragen aan een betere mentale en fysieke gezondheid. Zelfs bij mensen met chronische pijn of depressie kan het helpen om zich beter te voelen.

Tegenwoordig schrijven zorgverleners steeds vaker 'sociale activiteiten' voor, zoals kunstklassen, fietsgroepen of vrijwilligerswerk. Het gevoel dat je iets bijdraagt aan de wereld en anderen helpt, geeft je leven meer betekenis en voldoening.

4. Verbind je met je familiegeschiedenis

Wist je dat het kennen van je familiegeschiedenis je gelukkiger kan maken? Studies laten zien dat mensen die verhalen over hun voorouders kennen, een sterker gevoel van identiteit en veerkracht hebben. Het besef dat je familie obstakels heeft overwonnen, kan je inspireren en motiveren.

Zelf je stamboom uitzoeken of luisteren naar verhalen van oudere familieleden kan helpen om je plek in de wereld beter te begrijpen en je dankbaarheid te vergroten.

5. Schrijf een dankbaarheidslijstje

Je geluk vergroten kan zo simpel zijn als het opschrijven van drie dingen die goed gingen vandaag. Of het nu een klein geluksmoment is, zoals een mooie zonsondergang, of iets groots, zoals een behaald doel – het regelmatig noteren van positieve momenten helpt je brein om zich te focussen op wat goed gaat in plaats van op wat ontbreekt.

6. Kijk uit naar leuke dingen

Niet alleen leuke dingen doen, maar ernaar uitkijken kan je al gelukkiger maken. Onderzoek met ratten (ja, echt) liet zien dat zij opgewonden sprongen maakten wanneer ze wisten dat er iets leuks ging gebeuren.

Bij mensen werkt het net zo: een vakantie boeken, een dagje uit plannen of gewoon vooruitblikken op een leuk weekend kan een boost geven aan je humeur. Gun jezelf dus iets om naar uit te kijken!

7. Doe af en toe helemaal niets

We streven vaak zo hard naar geluk, dat we vergeten gewoon te zijn. Ironisch genoeg kan het te veel focussen op gelukkig willen zijn, juist het tegenovergestelde effect hebben.

Onderzoek laat zien dat mensen die zichzelf dwingen gelukkig te zijn, zich vaak teleurgesteld voelen als het niet meteen lukt. Soms is het beter om dingen gewoon te laten gebeuren en het leven te accepteren zoals het komt. Minder streven, meer leven.

8. Matig je cafeïne-inname

Een kop koffie kan je een oppepper geven, maar te veel cafeïne kan je slaap verstoren, je onrustig maken en je zelfs angstig laten voelen. Wetenschappers raden aan om je laatste kop koffie minstens acht uur voor het slapengaan te drinken. En houd het bij maximaal 400 mg cafeïne per dag (dat is ongeveer twee tot drie kopjes koffie, afhankelijk van de sterkte).

Wil je meer energie zonder de nadelen van cafeïne? Probeer dan meer water te drinken, een korte wandeling te maken of een powernap van 20 minuten.

Dit jaar draait geluk niet om grote veranderingen, maar om kleine aanpassingen in je dagelijkse leven. Welke van deze tips ga jij uitproberen? Laat het me weten in de reacties!

Wil je jezelf beter begrijp en groeien, download dan deze journaling vragen

Vorige
Vorige

Blijf groeien in onzekere tijden: hoe je als professional of ondernemer vertrouwen houdt

Volgende
Volgende

Bereik je doel, zonder jezelf uit te putten